Abbekås Hamnkrog och Hotell Skepparevägen 1
274 56 Abbekås info@abbekashamnkrog.se
Tel: 0411-53 33 13 www.abbekashamnkrog.se

Abbekås som det är och har varit 

HAVET TÄTT INPÅ och därmed fisket har förstås alltid varit den springande punkten för Abbekås, men också närheten till den europeiska kontinenten strax under södra horisonten. Man kan tänka sig att invandrare från söder klev iland här någonstans strax efter det att inlandsisen drog sig tillbaka för en 10 000 år sedan - även om landet där Abbekås nu ligger fortfarande var havsbotten utanför en strandlinje som låg X kilometer bort och som senare kom att kallas Romeleåsen.

Men landet steg sakta upp ur havet, och fornfynden berättar att kustlinjen var bebodd redan under bronsåldern för 4 000 år sedan. Byn och dess omgivningar ståtar med minst sju gravhögar från den tiden, och ännu äldre stenverktyg har hittats inne i själva fiskeläget.
Byanamnet kunde lika gärna vara Fars hamn, för ”abbe” är enligt språkvetarna en genitivform av latinets ”abba”, vilket betyder ”fader” – medan ”kås” är gammeldanska för ”hamn” eller ”plats där man lägger till”, företrädesvis mellan två stenarmar som byggts ut i sjön. Sådana finns det flera av i Abbekås.

Men det var handelsförbundet Hansan - med sitt monopol på salt - som satte fiskelägret Abbekås på kartan, och det skedde under de nästan 400 år från slutet av 1100-talet då sillen kunde ösas upp ur havet i enorma mängder längs sydkusten, ja, egentligen längs hela kuststräckan från Kivik till Skanör-Falsterbo. Abbekås blev en viktig utskeppningshamn för saltsill, men fortfarande bodde ingen här.

År 1534 utbröt ett krig (grevefejden) mellan Hansestaden Lübeck och Danmark (även Sverige var med på ett hörn) och när freden slöts två år senare var det mäktiga handelsförbundet knäckt. Därmed tog Danmark och Holstein över skånska sydkusten, fisket blev ”fritt” och folk började bosätta sig i Abbekås som blev fiskeläge. Ett av de viktigaste faktiskt, vid sidan av Skåre,Trelleborg, Ystad och Kåseberga.

1658 kom freden i Roskilde och Sverige tog över Skåne – något som retar en del skåningar än idag. I Abbekås fanns det vid den tiden 26 hus, och från och med 1663 även en skola, vars huvudsakliga uppgift var att tvinga barnen att prata svenska och bli goda kristna – trots att det inte fanns någon kyrka i byn, en sällsamhet som faktiskt står sig än idag. Abbekås har alltid sorterat under prästerskapet i Skivarp, även om det en tid fanns en lokal i byn som kallades Nykyrka, även om det efter en tid visade sig vara en lönnkrog.

Under Karl XII:s krig skedde en markant nedgång i fisket, mest beroende på att de flesta fiskarna togs ut till tjänstgöring i flottan, men också på grund av pestens härjningar 1710-12. Först mot slutet av 1800-talet vände det igen, med nymodigheter som vrakekor och bomullsgarn, näten som kunde köpas färdiga så man slapp knyta egna garn av lin.

Enda markanta avbrottet blev den fruktansvärda orkan – Backafloden – som drabbade byn onsdagen den 13 november 1872. På några timmar under natten mot torsdagen steg vattnet 3,6 meter över det normala – fortfarande rekord i Sverige. 32 hus sveptes bort med jättevågorna som kom indånande från Ystadshållet. Båtar, vinterpotatis, husgeråd, odlingstäppor, träd och till och med själva jorden sögs ut i havet. Det finns inga rapporter om dödsoffer. Sannolikt hade folk satt sig i säkerhet på andra sidan kustvägen redan när vattnet började stiga.

Men ute till havs utspelade sig tragedier. En västlig storm, som under ett par dagar pressat in enorma mängder vatten i Östersjön, vred under onsdagseftermiddagen till nordostlig orkan med vindstyrkor över 35 meter/sekund från svenska sydkusten ner till Rügen-Travemünde, enligt rekonstruktioner gjorda av Deutscher Wetterdienst. Nu trycktes vattnet plötsligt åt andra hållet, ner mot de trånga gatten mellan norra Tyskland, Sverige och Danmark, vilket ledde till det abnorma högvattnet. Ett okänt antal segelfartyg befann sig plötsligt i full karriär sydvart i den nya vindens riktning, utan möjlighet att komma undan. Somliga slogs sönder mot Bornholms kuster, andra mot revlarna vid Falsterbo eller längs polska och tyska sandstränder - och hela 112 skepp i olika storlekar strandade längs kuststräckan Amager-Möen söder om Köpenhamn.

Sammanlagt gick minst 200 fartyg under i tyska, danska och svenska farvatten den natten, i den värsta kombination av storm och stormflod som någonsin registrerats i södra Östersjön.
http://www.abbekashamnkrog.se/Abbekas.php

Anslagstavla


Nu har vi stängt krogen - troligtvis för alltid.
Men du är välkommen att
- boka konferens
- hyra hela stället för fest
- hyra in dig för en kurs du tänker hålla
Hör av dig om du har frågor.
Maila på info@abbekashamnkrog.se eller ring på 0708-14 95 60


La Soupe har öppet!

Adelgatan 4
(mellan Stortorget och Centralen) och Isbergs gata 14 (i Dockan)
Öppettider för båda:
Mån-Fre 11:00-14:30
Soppa, gott bröd och färskost från 70:- Välkommen!

Davidshallstorg 9

Öppet:
Må-fre 11:30-15:30Varmt välkomna!

 
Varje veckas meny publiceras på våra Facebooksidor.
Meny Adelgatan 4
Meny Isbergs gata 14
Davidshallstorg 9

Program 2017

Hela säsongens program >>
   

Kontakt

Abbekås Hamnkrog & Hotell
Skepparevägen 1
274 56 Abbekås

Tel: 0411-53 33 13
info@abbekashamnkrog.se
Karta: Hitta hit >>
Kollektivtrafik:
www.skanetrafiken.se
www.sj.se